Net zoals bij de meeste productcategorieën wordt het aanbod van ventilatoren met slimme connectiviteit steeds groter. In dit artikel hebben over slimme ventilatoren en welke varianten en mogelijkheden er zijn.
Slimme ventilatoren komen in alle soorten en maten, van usb-fans tot complete koelinstallaties. Vrijwel iedereen heeft wel een klassieke staande, vloer- of tafelventilator in huis. In kantoren en ruimtes met hoge plafonds wordt vaak een plafondventilator ingezet. Een steeds populairder type ventilator is de torenventilator, vanwege het compactere formaat en de modernere uitstraling. En dan heb je nog luchtkoelers, die water verdampen om zo de temperatuur in een ruimte te doen dalen. Welk apparaat je het beste kunt kopen hangt af van de grootte van de ruimte waarin het apparaat geplaatst zal worden. Hoe groter de ruimte, des te meer lucht er moet worden gekoeld.
Dit type ventilator wordt steeds populairder. Bij een torenventilator is alle apparatuur in een langwerpige behuizing gestoken, waardoor ze stiller zijn, meer lucht kunnen verplaatsen en meestal minder ruimte innemen dan een bladventilator. In de breedte dan, want ze gaan vaak flink de hoogte in. Er zijn steeds meer torenventilatoren die überhaupt geen rotorbladen meer hebben, maar op een andere manier voor verkoeling zorgen. Dat kan bijvoorbeeld door het opzuigen van lucht, die in afgekoelde vorm weer wordt uitgestoten. Ze zijn daarnaast wat stijlvoller dan bladventilatoren, omdat ze er niet uitzien als hetgeen waar iemand aan denkt bij het woord ‘ventilator’.
Sommige modellen hebben extra functies naast het kunnen uitstoten van gekoelde lucht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om lucht te reinigen. Dit zijn dan meer luchtreinigers met ventilatorfunctie, en die komen in allerlei soorten en maten. Maar meestal zijn ze hoog en groot, waardoor we ze voor nu onder dit kopje scharen. Dat reinigen werkt op twee manieren.
De tweede manier is het gebruik van een ionisator. Daarbij geeft het apparaat een elektrische lading af aan alle fijne deeltjes, die daardoor zwaarder worden en op de grond vallen. De meeste ventilatoren met een luchtreinigingsfunctie maken overigens gebruik van beide methoden.
Er zijn ook ventilatoren die niet alleen lucht af kunnen koelen, maar ook op kunnen warmen. Je kunt zo dus zowel in de zomer als in de winter profijt hebben van een apparaat dat toch al in je kamer staat. Er zit dan een verwarmingselement in het apparaat die de lucht doet opwarmen. Dat kost wel meer energie dan afkoelen. Meer daarover lees je in onze recensie van de Princess Smart Heating & Cooling Tower. Dit is niet het meest recente product, maar dan krijg je wel een goede indruk.
Plafondventilator
Met alles dat we tot nu toe besproken hebben, blijft er weinig over om echt over de plafondventilator te melden. Want dit is gewoon een ventilator, maar dan aan het plafond natuurlijk. In de basis werkt dit gevaarte dan ook gewoon hetzelfde als andere (slimme) ventilatoren. Ze verspreiden de lucht vanaf de bovenkant en kunnen derhalve voor een koele bries in huis zorgen. Sommige modellen kun je in een bepaalde hoek positioneren en bij alle varianten is de snelheid aan te passen.
Wanneer je een model met een app koopt, dan krijg je toegang tot een aantal handige opties. Denk dan een schema, waardoor de slimme ventilator draait op specifieke momenten. En anders kun je daar gewoon de draaisnelheid mee aanpassen. Er zijn ook plafondventilatoren met stembediening en smarthomesupport, waardoor je soms geen app nodig hebt en een stemcommando voldoende is om de boel te laten draaien. En met smarthomeondersteuning is het mogelijk dat ook dit apparaat op andere producten in huis reageert.
Tot slot kijken we nog even naar de luchtkoeler. Dit is een compleet ander soort ventilator. Luchtkoelers maken gebruik van water om lucht te kunnen koelen. In een luchtkoeler bevindt zich een waterreservoir en een koelelement. De bladen blazen de lucht langs het gekoelde water, waardoor er koele lucht uit het apparaat komt. Bij dat proces wordt er steeds een beetje water verdampt, wat de luchtvochtigheid doet toenemen. Dat zorgt er vervolgens weer voor dat de luchtkwaliteit wat zuiverder wordt. Bij sommige modellen kun je de toename van de luchtvochtigheid nauwkeurig afstellen.
Het aanbod van slimme luchtkoelers is helaas nog altijd beperkt. Dat heeft mogelijk te maken met het feit dat luchtkoelers zelf vaak als mobiele oplossing bedoeld zijn. Veel modellen worden wel geleverd met een afstandsbediening voor het regelen van de luchtstroom en/of de luchtvochtigheid, maar daar is dan ook alles mee gezegd.
Wat kun je met een slimme ventilator?
Wanneer je nu een waaier koopt dan is de kans in elk geval heel groot dat het om een slimme ventilator gaat. Helemaal als er extra functies aanwezig zijn, dan is zo’n app meer dan welkom. We hebben enkele van die functies al benoemd, maar denk dan aan luchtreiniging of zelfs verwarming.
Het meest bekende merk dat slimme ventilatoren maakt is waarschijnlijk Dyson. Dat bedrijf maakt niet alleen stofzuigers, maar ook andere soorten reinigende apparaten en koptelefoons. De producten van Dyson zijn daarom vaak ook in de eerste plaats luchtreinigers, en daarna pas ventilatoren. Dat maakt ze wel vrij duur; je bent namelijk al snel een paar honderd euro kwijt. Ook wordt aangeraden om de bijbehorende filters op zijn minst eens per jaar te vervangen wanneer je zo’n slimme ventilator dagelijks gebruikt. Deze filters kosten ongeveer 60 euro. Met de Dyson Link-app zijn veel functies van de ventilatoren van het bedrijf in te stellen. Op FWD testen we geregeld verschillende soorten Dyson-producten. Denk dan aan luchtreinigers, steelstofzuigers en ventilatoren en diens robotstofzuigers.
Meer lezen?
Wil je meer weten over het slimmer maken van je huis? Neem dan ons artikel over het smarthome door. Ook kun je voor alle achtergrondartikelen terecht in onze tips en advies-sectie. Houd daarnaast natuurlijk altijd ons nieuws en onze reviews in de gaten.
Reacties (2)